Polisens brottsförebyggande arbete – har ambitionerna uppnåtts? (RiR 2010:23)
Polisen planerar för en brottsförebyggande verksamhet som motsvarar fem miljarder kronor varje år. En ny granskning visar att polisen endast genomfört ungefär hälften av det man planerat för, och för det som genomförs är effekten oklar.
Sammanfattning
Ett väl fungerande brottsförebyggande arbete är viktigt eftersom brottslighet ofta medför stora fysiska och psykiska skador.
Polisen planerar för en brottsförebyggande verksamhet som motsvarar fem miljarder kronor varje år. Granskningen visar att polisen endast genomfört ungefär hälften av det man planerat för, och för det som genomförs är effekten oklar. Regeringen och polisen har tagit initiativ till förbättringar, men mycket arbete återstår för att polisens brottsförebyggande arbete ska fungera väl.
Granskningen visar också att polisen inte lever upp till riksdagens krav på att man ska arbeta kunskapsbaserat och problemorienterat med att förebygga brott. Det finns dessutom relativt lite kunskap om vilka åtgärder som är effektiva. Vidare saknas många gånger bra problemanalyser i underrättelserapporter och planlagda insatser. Inom polisen saknas ofta viktig information om hur det brottsförebyggande arbetet genomförs samt tillförlitliga uppgifter om nedlagd tid, kostnader och resultat.
Bristerna beror enligt Riksrevisionen framför allt på en svag styrning på alla nivåer, från regeringen och Rikspolisstyrelsen till den operativa ledningen inom polismyndigheterna, samt på otillräcklig utbildning och ett svagt kunskapsstöd från Brottsförebyggande rådet (Brå).