Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Lärdomar av flyktingsituationen hösten 2015 – beredskap och hantering

(RiR 2017:4)

Sammanfattning

Flyktingsituationen under hösten 2015 saknar motsvarighet under efterkrigstiden. Under året kom drygt 160 000 asylsökande till Sverige varav nästan 80 000 under ett par månader. 35 000 var ensamkommande barn. Det svenska samhället utsattes till följd av detta för stora påfrestningar. Migrationsverket och övriga myndigheter gjorde stora insatser, liksom kommuner och frivilligorganisationer.

Riksrevisionen har granskat om Migrationsverket, övriga ansvariga myndigheter och regeringen hade beredskap för en situation med många asylsökande och hur situationen hanterades.

Granskningen visar att Migrationsverket och övriga samhällsaktörer i stort sett lyckades klara att ta emot och ordna tak över huvudet för det stora antalet asylsökande.

Samtidigt uppstod fall där grundläggande mål för samhällets beredskap som liv, hälsa och rättssäkerhet utmanades. Detta gäller särskilt ensamkommande barn. Av granskningen framgår också att samverkan mellan ansvariga myndigheter brast. Detta berodde bland annat på bristande kunskap eller oklarheter kring regelverk hos de inblandade aktörerna. Granskningen visar vidare att beredskapen var begränsad för en så komplex och utdragen situation som flyktingsituationen. Migrationsverket och andra myndigheter hade inte övat för ett så stort antal flyktingar och ett sådant scenario hade heller inte tagits upp i myndig-heternas risk- och sårbarhetsanalyser.

I granskningsrapporten avrapporteras även en separat granskning av lärdomar från flyktingsituationen under 90-talet.