Det finanspolitiska ramverket – regeringens tillämpning 2019
Sammanfattning
Det finanspolitiska ramverket syftar till att säkerställa en långsiktigt hållbar och transparent finanspolitik. Det innehåller bland annat fyra budgetpolitiska mål: överskottsmålet, skuldankaret, utgiftstaket och det kommunala balanskravet.
Riksrevisionen har i granskningen utgått från de ekonomiska propositioner som regeringen presenterat under 2019. Vår övergripande slutsats är att regeringen följer ramverket och att redogörelsen i propositionerna i huvudsak uppfyller de krav som kan ställas på en transparent redovisning. Redovisningen indikerar att de budgetpolitiska målen kommer att nås 2019 och 2020. Den inriktning av finanspolitiken som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2020 kan betraktas som neutral och är linje med ramverkets intentioner.
Det finns dock ett antal insatser som kan förbättra uppföljningen av överskottsmålet och utgiftstaket. Regeringen bör utveckla redovisningen i de ekonomiska propositionerna så att skillnaderna mellan regeringens och expertmyndigheternas prognoser för strukturellt sparande och BNP-gap förklaras tydligare. Det behöver också klarläggas i vilket sammanhang och hur det bakåtblickande åttaårssnittet ska användas i uppföljningen av överskottsmålet. När regeringen föreslår nya utgiftstak bör de motiveras med regeringens syn på hur de offentliga utgifterna och skatteuttag ska utvecklas på längre sikt.