Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Undantag från skolplikten – regler, tillämpning och tillsyn

(RiR 2019:37)

Sammanfattning

Barn som är folkbokförda i Sverige har skolplikt. Förändrade res- och levnadsmönster har lett till att fler familjer vistas utomlands längre eller kortare perioder. Nuvarande bestämmelser om undantag från skolplikten beslutades så sent som 2010, men riskerar ändå att användas på ett sätt de inte är avsedda för.

Riksrevisionen har granskat skollagens tre bestämmelser om ledighet, medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt och när skolplikten upphör på grund av varaktig vistelse utomlands. Syftet är att klargöra om regering och statliga myndigheter har säkerställt att det existerande regelverket och tillämpningen av det fungerar enligt lagstiftarens intentioner.

Granskningen visar att regelverket inte tillämpas som det är tänkt. Samtliga tre bestämmelser är otydliga i vad som krävs för ett beslut. Det gör att beslutsfattarna har svårt att avgöra hur och vilka beslut de ska fatta. Därför finns en stor variation i tillämpningen av lagstiftningen både i kommunerna och mellan dem.

I granskningen framkommer också att Skolinspektionen inte har utövat någon tillsyn över hur bestämmelserna tillämpas och Skolverket har inte tagit fram tillräckligt med stöd och vägledning för någon bestämmelse. För att göra regelverket tydligare rekommenderar Riksrevisionen bland annat regeringen att ta initiativ till att förändra skollagen med avseende på de här behandlade bestämmelserna.