Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Avhopp från högskolan

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av avhopp från högskolan inom bristyrkesutbildningar. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i februari 2025.

Bakgrund

En stor andel av universitet- och högskolestudenterna i Sverige avslutar sin utbildning i förtid, utan att ta någon examen. Flera av de utbildningar som har störst andel avhopp är inom bristyrken, som lärare, sjuksköterskor och ingenjörer. Andelen avhopp skiljer sig väsentligt åt mellan lärosäten liksom mellan olika utbildningar. Avhoppen sker både tidigt och sent i utbildningarna.

Avhoppen är dyra för både lärosätena och studenterna och slår även mot arbetsmarknaden. Det finns indikationer på att lärosätenas arbete för att motverka avhopp inte är systematiskt. Dessutom finns det tecken på målkonflikter i regeringens styrning av lärosätena för minskade avhopp.

Syfte

Granskningen ska svara på om lärosätena, Universitetskanslersämbetet och regeringen arbetar effektivt för att minska studenters avhopp på grundutbildningar till bristyrken. Fokus kommer att vara på grundskolelärar-, sjuksköterske- och högskoleingenjörsutbildningarna.

Så genomförs Riksrevisionens granskningar

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.