Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Diskriminering vid myndighetsutövning

Riksrevisionen har inlett en granskning av statens arbete mot diskriminering vid myndighetsbeslut som rör enskilda.

Diskriminering vid myndigheters beslut kan få stora negativa konsekvenser för de personer som drabbas. Dessutom är det ett effektivitetsproblem ur flera andra perspektiv. Till exempel kan diskriminering minska träffsäkerheten i myndigheters beslut om olika typer av stöd, kontroller eller ingripanden. I förlängningen riskerar det även att underminera allmänhetens förtroende för staten. Samtidigt har Diskrimineringsombudsmannen endast ett begränsat mandat att utöva tillsyn av flertalet myndigheters beslut. Riksrevisionen avser att granska vad statliga myndigheter gör för att ta reda på om det förekommer diskriminering i deras beslutsfattande som rör enskilda, och vad de i så fall gör för att åtgärda detta. Mot bakgrund av tidigare kunskap, och kunskapsluckor, inriktas granskningen främst mot arbetet för att motverka etnisk diskriminering.

Mer information om granskningen och tidpunkt för publicering av kommande granskningsrapport läggs ut på webbplatsen i ett senare skede.

Så genomförs Riksrevisionens granskningar

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.