Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Förvarsverksamheten

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av förvarsverksamheten. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i november 2025.

Bakgrund

Migrationsverket och Polismyndigheten kan besluta att en utländsk person ska tas i förvar, bland annat för att verkställa ett beslut om av- eller utvisning eller för att utreda personens identitet och rätt att vistas i Sverige. Personen placeras då i ett förvar, som är en typ av låst institutionsboende som drivs av Migrationsverket.

Förvar är en ingripande åtgärd som endast ska användas när andra alternativ inte är tillräckliga. Ett alternativ till förvar är ”uppsikt”, som innebär att personen är skyldig att på vissa tider anmäla sig hos antingen Polismyndigheten eller Migrationsverket.

År 2023 hade Migrationsverket sex förvar runtom i landet med totalt 567 platser. Antalet vistelser under året var 3 178, med en genomsnittlig vistelsetid på 46 dagar

Verksamhetens kostnader är höga och ökar snabbt – såväl i totala belopp som per dygn och förvarstagen person. Flera granskningar, utredningar och analyser tyder dessutom på brister i kompetensförsörjning, säkerhetsarbete och organisering av verksamheten.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens insatser inom förvarsverksamheten är effektiva.

Så genomförs Riksrevisionens granskningar

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.