Statens fastighetsförvaltning
Riksrevisionen genomför just nu en granskning av Statens fastighetsverks förvaltning av statens fastighetsbestånd. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i oktober 2025.
Bakgrund
Statens fastighetsverk förvaltar cirka 3 700 statligt ägda fastigheter. Fastighetsbeståndet har ett stort ekonomiskt värde. Stora delar av det har dessutom ett högt kulturhistoriskt värde och är angeläget att bevara för kommande generationer.
Myndigheten finansieras i stor utsträckning av hyresintäkter, främst från statliga myndigheter. Runt en femtedel kommer från andra aktörer.
Regeringen styr myndigheten genom ett årligt avkastningskrav. Fastighetsverkets resultat överträffar i regel avkastningskravet med råge, vilket lett till kritik mot att myndigheten gör övervinst av andra myndigheters anslagsmedel.
Vissa hyresgäster anser att deras verksamhet är knuten till en specifik byggnad. Det riskerar att ge dem en svagare förhandlingsposition i relation till Fastighetsverket. Det kan också påverka möjligheten sätta hyror som är marknadsmässiga, eftersom det för dessa byggnader saknas en marknad i egentlig mening.
Fastighetsverket förvaltar också fastigheter som inte kan bära sina egna kostnader, så kallade bidragsfastigheter. Det finns indikationer på att Fastighetsverket har svårt att nå riksdagens och regeringens mål om att öka intäkterna och anpassa beståndet av dessa fastigheter.
Syfte
Granskningen ska svara på om Statens fastighetsverks förvaltning av statens fastighetsbestånd och regeringens styrning av myndigheten är effektiv.
Så genomförs Riksrevisionens granskningar
Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.