Statens insatser för trygga bostadsaffärer
Riksrevisionen genomför just nu en granskning av statens insatser för trygga bostadsaffärer. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i november 2025.
Bakgrund
Under 2024 såldes 107 700 bostadsrätter och 56 400 villor. Eftersom bostadsköpet ofta är den ekonomiskt mest betydelsefulla transaktionen ett hushåll gör är det angeläget att det finns ett väl utvecklat regelverk som också följs.
Sedan den första fastighetsmäklarlagen trädde i kraft på 1980-talet har nya fastighetsmäklarlagar införts flera gånger, 1995, 2011 och senast 2021. De nya lagarna har inneburit skärpningar och förtydliganden av fastighetsmäklarnas ansvar, till exempel när det gäller upplysningsplikt och skyldighet att dokumentera budgivningen. Fastighetsmäklarföretag måste också följa regler om penningtvätt.
Det har gått 17 år sedan Riksrevisionen senast granskade tillsyn av fastighetsmäklare och konsumenters möjligheter att få tvister med fastighetsmäklare prövade. Området har genomgått betydande förändringar men konsumenter upplever fortfarande problem med till exempel lockpriser och missförhållanden vid budgivning. Otillåten fastighetsförmedling och ekonomisk brottslighet förekommer också på fastighetsmarknaden.
Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) ska genom sin tillsyn över fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag kontrollera att de följer fastighetsmäklarlagen och lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) ska pröva tvister som uppstår mellan mäklare och konsumenter.
Syfte
Granskningen ska svara på om statens insatser för att ge köpare och säljare ett tillfredsställande skydd vid bostadsaffärer är effektiva.
Så genomförs Riksrevisionens granskningar
Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.