Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Uppföljning av våra granskningar

Riksrevisionen tar fram kunskap om staten som andra kan använda. Våra resultat ligger till grund för debatt och beslut om förändringar i viktiga samhällsfrågor, som påverkar medborgare, organisationer och företag. För att se om våra granskningar och rekommendationer leder till förbättringar följer vi alltid upp vad som sker med anledning av våra rapporter.

När vi granskar årsredovisningarna undersöker vi om myndigheterna har arbetat med att lösa problem som vi sett föregående år. När vi granskar effektiviteten i statliga insatser handlar det ofta om komplexa problem som kan ta flera år att åtgärda. Därför följer vi upp dem efter fyra till fem år. Då tittar vi på hur regeringen och myndigheter har arbetat för att lösa fel och brister och om de har lyckats med det.

Våra granskningar leder till förbättringar

Regeringen och myndigheterna arbetar i de flesta fall för att lösa de problem som vi rapporterat om. Vi jobbar för att undvika att fel och brister uppstår, och vi ser att det ger resultat. Bara sex procent av myndigheternas redovisningar innehåller fel som vi behöver rapportera om. Ofta leder våra granskningar till förändringar på längre sikt.

Vi sammanställer och följer upp vårt granskningsarbete i två årligt återkommande rapporter som vi skickar till riksdagen:

Riksrevisorns årliga rapport

I rapporten samlar riksrevisorn sina viktigaste iakttagelser och reflektioner från året.

Uppföljningsrapporten

I uppföljningsrapporten följer vi upp om tidigare års granskning har bidragit till en bättre statlig verksamhet.