Riksrevisionen logotype
Riksrevisionen logotype

Publicering av granskningsrapporten om statens insatser för att förhindra och förebygga sociala problem i utsatta områden

Torsdag 28 maj kl. 8:00 publiceras Riksrevisionens granskningsrapport om statens insatser för att förhindra och förebygga sociala problem i utsatta områden.

Bakgrund

Staten har historiskt och i nutid genomfört en rad olika satsningar för att förebygga och motverka problem i socialt utsatta områden. Det har till exempel handlat om att bekämpa brottslighet, motverka långtidsarbetslöshet, förbättra skolorna och minska boendesegregationen. Även satsningar på att stödja civilsamhälle och demokratiarbetet har gjorts.

Regeringen och Polismyndigheten har tagit fram nationella strategier för arbetet med socialt utsatta områden. Regeringen har också inrättat en delegation mot segregation, och det finns flera olika statsbidrag som är riktas mot problem i socialt utsatta områden. Trots omfattande insatser har den ekonomiska och sociala segregationen i Sverige ökat och fortsätter att öka.

Syfte

Granskningen syftar till att undersöka hur statliga insatser som riktar sig till socialt utsatta områden fungerar och genomförs i det lokala sammanhanget. Granskningen ska bland annat svara på frågan om statens insatser skapar goda förutsättningar för aktörer på plats i de aktuella områdena att motverka sociala problem.

Uppdaterad: 14 maj 2020

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?