Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Publicering av granskningsrapporten om den sänkta särskilda löneskatten för personer över 65 år.

Tisdag 1 december kl. 8:00 publiceras Riksrevisionens granskningsrapport om den sänkta särskilda löneskatten för personer över 65 år.

Bakgrund

Att höja åldern då människor slutar arbeta är ett sätt att bemöta den offentligfinansiella utmaning som länder med en åldrande befolkning har. Sedan 2007 har därför den särskilda löneskatten varit sänkt för personer över 65 år, för att göra det mer attraktivt för företag att behålla och nyanställa äldre medarbetare.

Detta har i genomsnitt inneburit uteblivna skatteintäkter på 2,6 miljarder kronor årligen, eller sammanlagt drygt 31 miljarder kronor mellan 2007 och 2018. Tidigare studier har dock visat att sänkta skatter och avgifter är ett ineffektivt sätt att skapa högre sysselsättning – och att kostnaderna för varje extra sysselsatt blir höga. Bland annat har Riksrevisionen konstaterat att sänkta socialavgifter för ungdomar endast har haft begränsad effekt på sysselsättningen och att de nya jobb som skapats kostat upp till två miljoner kronor styck.

Syfte

Granskningen kommer att undersöka om sänkt särskild löneskatt har varit en kostnadseffektiv och ändamålsenligt utformad åtgärd för att öka efterfrågan på äldre arbetskraft. Granskningen kommer även belysa hur regeringen har redovisat de uteblivna skatteintäkterna (så kallade skatteutgifter).

Uppdaterad: 16 november 2020

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?