Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Publicering av granskningsrapporten om yrkeshögskolans effektivitet och styrning

Tisdag 4 maj kl. 8.00 publiceras Riksrevisionens granskningsrapport om yrkeshögskolans effektivitet och styrning.

Bakgrund

Brist på specialiserad arbetskraft kan hämma sysselsättning och ekonomisk tillväxt. Yrkeshögskolans uppgift är att se till att yrkesutbildningar som motsvarar arbetslivets behov kommer till stånd. Det kan till exempel handla om utbildningar till specialistundersköterska, lärarassistent eller VVS-ingenjör.

Myndigheten för yrkeshögskolan är förvaltningsmyndighet för yrkeshögskolan. Myndigheten ska bland annat analysera framtida arbetskraftsbehov, bedöma vilka utbildningar som ska få statsbidrag och utöva tillsyn och kvalitetsgranskning. Yrkeshögskolan har expanderat sedan den startade, från cirka 40 000 studerande under år 2009 till cirka 60 000 under 2019, och ska öka ytterligare till 2022.

Syfte

Granskningen ska undersöka om yrkeshögskolan lever upp till riksdagens mål om att yrkesutbildningar som motsvarar arbetslivets behov kommer till stånd och kan bidra till ekonomisk tillväxt, att dessa utbildningar håller en hög kvalitet och att statens resurser till detta fördelas på ett effektivt sätt.

Uppdaterad: 20 april 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?