Anslag 2:4 Krisberedskap
Riksrevisionen genomför just nu en granskning av anslag 2:4 Krisberedskap. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i april 2021.
Bakgrund
Samhällets beredskap och förmåga att hantera allvarliga kriser sköts och finansieras i huvudsak inom ramarna för myndigheternas och berörda aktörers ordinarie verksamhet.
Dessutom finansieras ett antal åtgärder med det statliga budgetanslaget 2:4 Krisberedskap, som är regeringens främsta styrmedel för att stärka och utveckla samhällets krisberedskap och det civila försvaret.
För 2019 uppgick anslaget till cirka 1,3 miljarder kronor, varav drygt 500 miljoner gick till centrala myndigheter, länsstyrelser och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för olika utvecklingsprojekt.
Granskningen inleds efter indikationer på att den del av anslaget som betalas ut som projektbidrag till myndigheter, inte fungerar som det var tänkt. Det handlar dels om att projektpengarna i vissa fall finansierar åtgärder som borde hanteras inom myndigheters ordinarie anslag, dels om brister i förvaltning av projekt och bristande kunskapsöverföring.
Syfte
Granskningen syftar till att undersöka om anslag 2:4 Krisberedskap är ett effektivt styrmedel för att stärka och utveckla samhällets krisberedskap och det civila försvaret. Granskningen gäller endast den del av anslaget som betalas ut i form av projektstöd till centrala myndigheter, länsstyrelser och MSB.
Så genomförs Riksrevisionens granskningar
Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.
Dela i sociala medier och via e-post
Kontakta OSS
Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).