Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Omställningen vid Migrationsverket 2017–2020 (23 sep)

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av omställningen vid Migrationsverket 2017–2020. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering 23 september 2021.

Bakgrund

Det är inte ovanligt att statliga myndigheter behöver skära ner på sin verksamhet, och därför genomgår en omställningsprocess. Migrationsverket har nyligen genomgått en omfattande sådan process. Under åren 2017–2019 mer än halverades myndighetens anslagsförbrukning, med kraftiga neddragningar av såväl personal- som lokalkostnader.

Stora omställningar syftar ofta till besparingar eller effektivisering, men innebär också risker. Syftena uppnås inte alltid, viktiga kompetenser kan gå förlorade och enskilda eller företag kan drabbas av växande handläggningstider. Om omställningen initieras sent eller genomförs långsamt kan det uppstå onödiga kostnader, och avvecklande av statlig egendom kan leda till slöseri eller i värsta fall rena oegentligheter.

Syfte

Granskningen ska svara på om Migrationsverkets omställning har genomförts på ett ändamålsenligt sätt. Förutom Migrationsverket omfattas även regeringen, Arbetsgivarverket och Ekonomistyrningsverket av granskningen.

Uppdaterad: 08 september 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?