Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Polisens hantering av mängdbrott

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av Polisens hantering av mängdbrott. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i februari 2023.

Bakgrund

Termen ”mängdbrott” används inom rättsväsendet för att kategorisera de brott där Polismyndigheten, och inte en åklagare, leder förundersökningen. Det handlar till exempel om rattfylleri, misshandel och inbrott.

Mängdbrotten utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott, det vill säga 1,2 miljoner av 1,5 miljoner anmälda brott under 2020. Trots stora resurstillskott, fler anställda och en genomgripande omorganisation når polisen allt sämre resultat när det gäller att utreda mängdbrott.

Syfte

Granskningen ska svara på om polisen utreder och löser mängdbrott effektivt, och vad som hindrar polisen att uppnå bättre resultat. Granskningen omfattar även regeringens agerande.

SÅ GENOMFÖRS RIKSREVISIONENS GRANSKNINGAR

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.

Läs mer om våra metoder

Uppdaterad: 22 september 2022

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?