Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Statens arbete med Agenda 2030

Riksdagen har beslutat att Sverige ska genomföra FN:s handlingsplan Agenda 2030. Mycket talar dock för att Sverige inte kommer att nå de globala målen i tid. Riksrevisionen granskar nu statens arbete med Agenda 2030.

Barn i grönområde kastar upp en boll i luften. I bakgrunden syns en pappa med barnvagn.

– Arbetet med att nå agendans mål påverkar många delar av den statliga verksamheten och kräver omfattande styrning och samordning från regeringens sida. Granskningen genomförs efter tecken på brister i det arbetet, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Sverige och FN:s övriga medlemsländer antog 2015 resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Sverige åtog sig därmed att arbeta för att nå de globala hållbarhetsmålen till 2030. Agendan består av en gemensam deklaration, de globala hållbarhetsmålen (17 mål och 169 delmål), medel för genomförande och ett ramverk för uppföljning.

Riksdagen har beslutat om ett övergripande nationellt mål: ”Sverige ska genomföra Agenda 2030 för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling genom en samstämmig politik nationellt och internationellt”.

Regeringen har det yttersta ansvaret för att styra och samordna arbetet med Agenda 2030, men arbetet med att nå agendans mål påverkar nästan alla politikområden, och kräver medverkan av en lång rad aktörer i samhället. För att Agenda 2030-arbetet ska bidra med ett mervärde till Sveriges hållbarhetsarbete, krävs att regeringen arbetar effektivt för att stärka samstämmigheten mellan olika politikområden. Myndigheterna behöver i sin tur arbeta för att omsätta regeringens styrning i praktiken.

Sverige har haft en hög ambitionsnivå med Agenda 2030-arbetet, men det finns en stor risk att Sverige inte kommer att nå de globala målen för hållbar utveckling i tid. Samtidigt har flera delar av statens Agenda-2030-arbete avvecklats, trots att riksdagens mål ligger fast.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens arbete med Agenda 2030 har varit effektivt. Granskningen kommer att fokusera på Sveriges nationella genomförande av Agenda 2030.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i maj 2025. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.