Ny granskningsplan: Krig och klimat viktiga faktorer
Nu är Riksrevisionens nya granskningsplan klar. Krig, klimatförändringar och behovet av hållbar samhällsutveckling är några av de faktorer som påverkar inriktningen de kommande åren.
Riksrevisionen är en del av riksdagens kontrollmakt och granskar oberoende vad statens pengar går till, att de redovisas korrekt och om de används effektivt. Granskningsarbetet baseras på identifierade risker för brister inom statens
- finanser
- styrning, uppföljning och avrapportering
- organisering, ansvar och samordning.
Riksrevisionens granskning påverkas dessutom av ett antal omvärldsfaktorer, till exempel Rysslands krig mot Ukraina och kriget i Mellanöstern, utvecklingen på rättsområdet och behovet av hållbar utveckling. Väsentliga förändringar i myndigheternas arbete och organisering kan också påverka inriktningen av arbetet.
– När politiken och omvärlden förändras behöver Riksrevisionens granskning utvecklas för att fortsätta vara relevant och bidra till en förbättrad statlig verksamhet, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.
Granskningarna de kommande två åren fokuserar därför bland annat på följande områden inom staten:
- Förändring och omorganisering i biståndspolitiken.
- Utbyggnad av bredband som påverkar statens ekonomiska åtaganden över flera år.
- Utvecklingen av det civila försvaret, polisreformen och arbetet mot svartarbete och arbetslivskriminalitet.
- Ekonomiskt våld i nära relationer och arbetet mot spelproblem.
- Klimatomställningen inom jordbruket, internationella klimatinsatser, miljörelaterade olyckor till havs, Agenda 2030 och främjandet av cykeltrafik.
- Arbetsmarknadspolitiken för personer med nedsatt arbetsförmåga och genomförandet av funktionshinderspolitiken.
- Arbetet för en likvärdig förskola, införandet av lärarlegitimation, avhopp från högskoleutbildningar och antagningen till polisutbildningen.
- Tillsynen av medicintekniska produkter och hanteringen av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården
Riksrevisionen har två revisionsgrenar: den årliga revisionen och effektivitetsrevisionen. Den årliga revisionen granskar om myndigheternas årsredovisningar är tillförlitliga och korrekta, om räkenskaperna är rättvisande och om myndigheterna följer regler och beslut. Effektivitetsrevisionen granskar hur effektiv den statliga verksamheten är med särskilt fokus på hushållning, resursutnyttjande och måluppfyllelse.
Läs mer i planen direkt på webben.