Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Skatteverkets åtgärder mot svartarbete

Svartarbete är ett hot mot finansieringen av den offentliga sektorn och leder till en rad samhällsproblem. Skatteverket har det övergripande ansvaret för att motverka svartarbete, men uppger att det inte hinner utföra tillräckligt många kontroller. Riksrevisionen granskar nu om Skatteverkets åtgärder är effektiva.

Person med hörselkåpor och arbetsbyxor sedd bakifrån i hemmiljö under renovering.

– Skatteverket varnar för att vi närmar oss en situation där skattekontrollerna inte är tillräckliga för att bekämpa svartarbetet och upprätthålla allmänhetens förtroende, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Om granskningen

Bakgrund

Arbetsinkomster som undanhålls från beskattning är ett betydande problem för den offentliga sektorn och samhället i stort. Svartarbete påverkar inte bara skatteintäkter och socialförsäkringssystem, utan även arbetsmarknadens villkor och företagens konkurrensförhållanden.

De svarta arbetsinkomsterna beräknades uppgå till 91 miljarder kronor i snitt per år under perioden 2010–2016. Det motsvarar cirka 6 procent av de totala arbetsinkomsterna eller 2,3 procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

Svarta arbetsinkomster är vanligast i små och mellanstora företag i personalintensiva branscher. Skatteverket uppger i sin årsredovisning för 2023 att kontroller och andra åtgärder gentemot företag inte har kunnat utföras i planerad omfattning. Myndigheten bedömer att detta riskerar att leda till skadat förtroende och felaktig beskattning, och har därför bett om höjda anslag för att kunna öka kontrollens omfattning och effektivitet.

Syfte

Granskningen ska svara på om Skatteverket motverkar svartarbete på ett effektivt sätt.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i juni 2025. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.