Sveriges humanitära bistånd
De humanitära behoven i världen ökar snabbare än den globala finansieringen. Sverige är en av världens största givare av humanitärt bistånd. Riksrevisionen granskar nu effektiviteten i Sidas arbete med Sveriges humanitära bistånd.
– Under 2024 beräknas nästan 300 miljoner människor behöva humanitärt bistånd. Då är det mycket angeläget att alla resurser används på ett effektivt sätt, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.
Om granskningen
Bakgrund
Utdragna konflikter i kombination med klimatkris och ökad fattigdom har lett till att de humanitära behoven i världen har ökat kraftigt. Samtidigt har även gapet mellan behov och befintlig finansiering ökat, vilket ställer allt högre krav på ett effektivt humanitärt bistånd.
Sverige är en av världens största humanitära givare och Sveriges humanitära bistånd utgör en betydande del av svenskt internationellt bistånd. 2023 uppgick Sveriges humanitära bistånd till 9,2 miljarder kronor, varav 5,2 miljarder fördelades genom Sida. Cirka 4 miljarder fördelades genom Utrikesdepartement.
Det övergripande målet för Sveriges humanitära bistånd är att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet. I det ingår att ge människor som befinner sig i ett akut tillstånd tillgång till mat, husrum, vård, vatten och sanitet. Det handlar också om att ge skydd och stöd till utsatta människor, till exempel genom att evakuera människor från krigszoner, skydda och stötta barn som blivit tvångsrekryterade till väpnade grupper eller att stödja och skydda dem som har utsatts för sexuellt och könsbaserat våld.
Olika aktörer har pekat på risker för brister i Sidas arbete med humanitärt bistånd. Det handlar till exempel om frågor kring om Sida har valt samarbetspartners på objektiva grunder, och om Sida har tillräckligt med information och resurser för att följa upp insatserna på ett ändamålsenligt sätt.
Syfte
Granskningen ska svara på om Sidas arbete med Sveriges humanitära bistånd bedrivs effektivt. Granskningen fokuserar på val av samarbetspartner och insatser samt uppföljning. Granskningen omfattar inte biståndets effekter.
Publicering
Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i december 2025. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.