Statens arbete mot spelproblem
Problematisk spelande om pengar är ett omfattande folkhälsoproblem som kryper allt längre ned i åldrarna. För att motarbeta detta tar staten fram kunskapsstöd, samordnar nationella insatser samt stödjer det lokala och regionala arbetet. Riksrevisionen granskar nu statens insatser mot problem med spel om pengar.

Om granskningen
Bakgrund
Spel om pengar är förenat med en risk för spelproblem. 2022 bedömde Folkhälsomyndigheten att över 350 000 personer hade någon grad av spelproblem och att de samhällsekonomiska kostnaderna för detta uppgick till 11,5 miljarder kronor.
Sedan 2018 har kommunerna ett tydligt ansvar för att förebygga och motverka spelmissbruk samt att aktivt arbeta för att förebygga och motverka sådant missbruk bland barn och unga.
Även staten har en viktig roll i det arbetet. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och länsstyrelserna ska bland annat utveckla kunskapsstöd och samordna nationella insatser för att förebygga spelproblem samt stödja och följa upp kommuners och regioners arbete.
Det finns dock indikationer på att samhällets insatser för att förebygga och minska problem med spel om pengar inte är tillräckligt effektiva. Uppföljningar visar till exempel att vi inte når riksdagens mål om att minska de negativa konsekvenser av överdrivet spelande, och att andelen personer med spelproblem ligger kvar på en hög nivå. Spelandet ökar dessutom bland barn och unga, vilket samvarierar med försämrade skolresultat, kriminalitet, depression och självmord.
Syfte
Granskningen ska svara på om statens arbete för att minska problem med spel om pengar är effektivt. Granskningen fokuserar på Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och länsstyrelserna. Även regeringens styrning omfattas av granskningen.
Publicering
Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i november 2025. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.