Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Statens tandvårdsstöd

Det statliga tandvårdsstödet ska bidra till god tandhälsa och begränsa patienternas tandvårdskostnader. Det är dock tveksamt om stödet fungerar som det var tänkt, och många avstår i dag från tandvård av ekonomiska skäl trots behov. Riksrevisionen granskar nu statens tandvårdsstöd.

Tandläkare som sträcker dig efter verktyg på mottagniong.

– Det finns tecken på att priskonkurrensen försämras allt mer. Många patienter upplever att det är svårt att veta vad behandlingen kommer att kosta och vad det finns för behandlingsalternativ. Det är viktigt att subventionen faktiskt tillfaller patienterna, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Om granskningen

Bakgrund

Det statliga tandvårdsstödet ska bidra till god tandhälsa och begränsa patienters tandvårdskostnader. Det statliga tandvårdsstödet uppgår till cirka 7,3 miljarder kronor (2023) och utgörs av högkostnadsskyddet, det allmänna tandvårdsbidraget och det särskilda tandvårdsbidraget.

Det är en dock en utmaning att kombinera subventioner med tandvårdens fria prissättning. Subventionen förbättrar patienternas betalningsförmåga. Om priserna då ökar, leder det till att effekten av subventionen dämpas. Patienten är dessutom i informationsunderläge och i en beroendeställning till tandläkaren.

Granskningen inleds efter indikationer bland annat på att stöden urholkas av stigande priser. Systemet med referenspriser tycks inte ha den prispressande effekt som det är tänkt. Många patienter har låg kunskap om tandvårdsstöden och priser. Det finns tecken på att vårdgivarna inte efterlever sina skyldigheter att informera patienterna om bland annat kostnader och behandlingsalternativ. Dessutom är det osäkert om tandvårdsstöden lever upp till målet att stimulera till regelbundna besök. Besöksfrekvensen minskar och många avstår tandvård av ekonomiska skäl.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens tandvårdsstöd är effektivt.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i december 2025. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.