Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Ugandas revisionsmyndighet tilldelas pris för bästa effektivitetsgranskning

Den nationella revisionsmyndigheten i Uganda (Office of the Auditor General) har tilldelats priset för bästa effektivitetsgranskning inom Afrosai-E, organisationen för nationella revisionsmyndigheter i engelsktalande Afrika.

Edward Akol, riksrevisor i Uganda tar emot priset för bästa effektivitetsgranskning från riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Edward Akol, riksrevisor i Uganda tar emot priset för bästa effektivitetsgranskning från riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Syftet med priset är att uppmuntra utvecklingen av effektivitetsrevision i det engelsktalande Afrika och att uppmärksamma de insatser som görs av enskilda effektivitetsrevisorer. Priset initierades av Afrosai-E 2008, med stöd av Riksrevisionen. Riksrevisionen leder den oberoende internationella bedömningskommittén som utser vinnaren.

Till årets tävling hade totalt sex rapporter nominerats från revisionsmyndigheterna i Ghana, Tanzania, Uganda och Zambia. Samtliga nominerade granskningar är utförda inom välmotiverade områden som är relevanta för både parlament och medborgare. För andra året i rad går priset till den nationella revisionsmyndigheten i Uganda.

– Rapporten är ett tydligt exempel på den viktiga roll som effektivitetsrevision spelar för att främja transparens, ansvarstagande och förbättring inom offentliga verksamheter. Det är en granskning som förtjänar att särskilt uppmärksammas, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Den vinnande rapporten heter ”Government of Uganda’s Efforts, through Ministry of Education and Sports (MoES), to Support the Management of Menstrual Health and Hygiene in Primary and Secondary Schools” och belyser Ugandas arbete för att förbättra tillgången till menstruationshälsa och hygien i skolor. Rapportens slutsatser är relevanta både för utbildningssektorn och för samhällsutvecklingen i stort, särskilt i relation till Agenda 2030.

– Den vinnande rapporten är välstrukturerad, lättläst och innehåller många intressanta och detaljerade iakttagelser. Särskilt imponerande är hur man har gett röst åt de viktigaste aktörerna – de kvinnliga eleverna – och att rapporten inte tvekar att ta upp känsliga frågor som kulturella myter och sociala tabun kring menstruation, säger Anders Berg, revisionsdirektör vid Riksrevisionen och ordförande i den internationella juryn.

Priset delades ut av riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg vid Afrosai-E:s årliga strategimöte för riksrevisorer i regionen. Granskningsteamet bakom den vinnande rapporten erbjuds ett studiebesök vid Riksrevisionen i Sverige, med syfte att utbyta kunskap och erfarenheter med svenska kollegor.

Riksrevisionens internationella verksamhet

Riksrevisionen bedriver en mångsidig internationell verksamhet. Myndigheten representerar Sverige i internationella sammanhang samt har riksdagens uppdrag att, inom ramen för det svenska biståndet, stödja utvecklingen av revisionsmyndigheter i andra länder. För närvarande verkar Riksrevisionen i bilaterala samarbetsprojekt i Armenien, Kenya, Kosovo, Liberia, Moldavien, Palestina, och Zimbabwe. Därutöver bedriver Riksrevisionen verksamhet inom ramen för fem regionala samarbeten riktade till ett 50-tal revisionsmyndigheter i EU:s utvidgningsländer, Östafrika samt i Sydostasien och Stillahavsområdet.