Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Brister i statlig verksamhet ett hot mot allmänhetens förtroende

Riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg överlämnar idag sin årliga rapport till riksdagen. Långsam uppbyggnad av det civila försvaret, otillräcklig informationsdelning och risk för felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen är några av de viktiga iakttagelserna.

Rosenbad och riksdagshuset sett från Strömmen.

Riksrevisorn överlämnar varje år en rapport till riksdagen med de viktigaste iakttagelserna från granskningen av effektiviteten i staten och av myndigheternas årsredovisningar.

– Mycket fungerar bra men vi har sett brister som på sikt riskerar att urholka förtroendet för hur regeringen och myndigheterna sköter sina uppdrag, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Riksrevisorns årliga rapport för 2025 visar bland annat följande:

  • Bristande hantering av bidrag innebär risker för felaktiga utbetalningar från socialförsäkringen på flera områden.
  • Otillräcklig samverkan och informationsdelning mellan myndigheter minskar effektiviteten inom flera samhällsviktiga verksamheter.
  • Bristande kompetensförsörjning minskar möjligheten att hantera allvarliga problem.
  • Uppbygganden av det civila försvaret har gått långsamt, bland annat på grund av kortsiktig finansiering och otydlig styrning från regeringen.
  • Säkerhetspolisens interna styrning är delvis otydlig, vilket bedöms kunna utgöra en risk för sent agerande vid oönskade händelser.
  • Tillsynen mot penningtvätt och över spelmarknaden är inte effektiv.
  • Brister i avgiftsfinansierad verksamhet är ett återkommande problem, där ett antal myndigheter har stora överskott för verksamhet som ska gå plus-minus-noll. Det leder till att företag, organisationer och enskilda betalar för mycket för tjänster som staten levererar. Att överskotten kvarstår över flera år är tecken på en begränsad och passiv styrning i frågan.
  • Flera myndigheter överskrider sina ekonomiska ramar. Även det är ett återkommande problem.
  • Stödet till regioners och kommuners arbete med informationssäkerhet inom vård och omsorg har inte varit tillräckligt.

Flera av dessa brister riskerar att bidra till att urholka förtroendet för det statliga åtagandet. Att värna förtroendet för staten är särskilt viktigt i oroliga tider, där tillit och transparens är avgörande för samhällets stabilitet.

– Det är viktigt att regeringen och de granskade myndigheterna tar våra iakttagelser på allvar och vidtar åtgärder för att motverka de identifierade bristerna, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Rapporten överlämnas idag till riksdagen. Dess innehåll och slutsatser kommer att diskuteras vid en öppen utfrågning i riksdagen hösten 2025.

Riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg presenterar rapporten.
Riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg presenterar rapporten.

Riksrevisorn presenterar rapporten

Ta del av en kort videopresentation, där riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg berättar kort om de viktigaste iakttagelserna.

Om Riksrevisionen

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att självständigt och oberoende granska det statliga åtagandet. Riksrevisionen granskar bland annat den verksamhet som bedrivs av regeringen, statliga myndigheter, statliga bolag och stiftelser.

Riksrevisionens granskning har två huvudsakliga inriktningar: effektivitetsrevision och årlig revision. Inom effektivitetsrevisionen granskar Riksrevisionen hushållning, resursutnyttjande och måluppfyllelse i statlig verksamhet. Inom årlig revision granskas myndigheternas årsredovisningar för att bedöma om redovisningen är tillförlitlig och räkenskaperna är rättvisande samt om ledningens förvaltning följer lagar och regler.