Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Att jobba som årlig revisor – ett varierat arbete med stort ansvar

Möt Mikaela som är uppdragsledare inom den årliga revisionen. Hon är med och granskar om myndigheternas årsredovisningar följer föreskrifterna, om de ger en rättvisande bild och om resurserna har använts enligt de villkor och föreskrifter som finns.

Mikaela, porträtt.

Mikaela, uppdragsledare och revisor inom Riksrevisionens årliga revision

Vilken bakgrund har du?

– Jag har pluggat ekonomi i Kalmar. Där läste jag till handelsekonom, men insåg att jag gillade redovisning mest, så jag gjorde ett eget hopplock av kurser. Innan jag kom till Riksrevisionen jobbade jag på revisionsbyrå.

Varför valde du att börja jobba på Riksrevisionen?

– Jag lockades av en arbetsplats som erbjuder balans i livet och hade hört mycket bra om Riksrevisionen. När jag såg annonsen kände jag att jag ville bidra med något till samhället. Dessutom lät det spännande att få en inblick i hur Sveriges statsförvaltning fungerar. Den positiva bilden förstärktes när jag kom hit. Alla får vara med och påverka, det spelar ingen roll om du är nyanställd eller har varit här länge.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Ingen dag är den andra lik, men revisionsåret styr en hel del. I början av året planerar vi mycket. Under hösten åker vi ut till myndigheterna för att kartlägga processer och granska myndigheterna på plats. När vi har gjort det återvänder vi till Riksrevisionen, tittar på utfallet, planerar och ger oss ut igen för att granska myndigheternas årsredovisningar.

Du är uppdragsledare – vad innebär det?

– Som uppdragsledare ansvarar jag för att hålla ihop granskningen, ungefär som en projektledare. Min roll är att driva projektet framåt och coacha teammedlemmarna och ha löpande dialog med den revisor som är ansvarig gentemot myndigheten. Även jag har kontakt med myndigheten. Som uppdragsledare är du spindeln i nätet!

Vilka egenskaper är bra att ha i din roll?

– Du behöver vara kommunikativ och våga ställa frågor! Det är ett mer socialt yrke än vad du tror, där samarbetet måste fungera bra. Sedan ska du självklart ha en analytisk förmåga och kunna se helheten – men det kommer med erfarenheten. Nyfikenhet är också viktigt.

Hur är Riksrevisionen som arbetsplats?

– Jag har stor frihet under ansvar. Vi har perioder som är intensiva, men eftersom vi ofta har bra framförhållning så kan jag till en stor del planera arbetet och styra tiderna själv.

Hur har du utvecklats hos Riksrevisionen?

– Jag har utvecklats både revisionsmässigt och personligt då jag har fått ta mycket ansvar och blivit utmanad av de ansvariga revisorerna. Jag har skrivit revisorsprovet, som motsvarar auktorisation inom det privata, och blivit godkänd. Dessutom kan du tidigt få möjlighet att jobba internationellt, vilket har gett mig möjlighet att utveckla mina erfarenheter inom pedagogik, ledarskap och kultur.

Du har alltså haft internationella uppdrag också. Vad har du gjort då?

– Vi hjälper andra riksrevisioner och delar erfarenheter mellan varandra. Vi ska vara bollplank och bidra till att utveckla deras verksamhet men vi lär oss också jättemycket. Jag har arbetat med revisionsmyndigheten i Kosovo och deras revision av hur myndigheter följer reglerna. De är i implementeringsstadiet så vi gör piloter för att se hur projektet fortskrider. Jag har också arbetat med ASEANSAI, en regional organisation som samlar revisionsmyndigheter från tio olika asiatiska länder. Där handlar det om att bland annat hjälpa dem att ta fram utbildningar. Det internationella arbetet är ett väldigt stort plus med det här jobbet!

Vad är mest utmanande med ditt jobb?

– Du måste hålla dig uppdaterad, det är många förändringar att förhålla sig till. På myndigheterna händer det mycket, så du måste lösa olika oförutsedda situationer på plats.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är jättekul med den sociala kontakten! Vi har ett bra samarbete internt och utanför Riksrevisionen får jag träffa många olika människor, allt från ekonomichefer till generaldirektörer. Och ju mer jag lär mig om revisionerna och ju mer jag sätter mig in i de olika myndigheterna, desto roligare blir jobbet. Jag känner att jag gör nytta. Är du intresserad av att se hur allt hänger ihop, hur alla myndigheter bidrar till välfärden har du hamnat rätt när du jobbar på Riksrevisionen.

Uppdaterad: 03 maj 2019

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?