Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Isolde, praktikant på Riksrevisionen

Varje vår- och hösttermin tar Riksrevisionen emot ett antal praktikanter inom effektivitetsrevisionen. Isolde, som går sista terminen på det statsvetenskapliga mastersprogrammet vid Uppsala universitet, är en av de studenter som har valt Riksrevisionen som praktikplats. Hon gör sin praktik under ett halvår där hon får delta i en granskning tillsammans med erfarna effektivitetsrevisorer.

Isolde, porträtt.

Isolde, praktikant vid effektivitetsrevisionen

Vilka egenskaper tycker du att en praktikant behöver ha?

– Som praktikant på Riksrevisionen är det bra att vara intresserad av utredning, analys, att skriva och jobba med metodologiska frågor. För att få ut så mycket som möjligt av praktikperioden är det bra att våga ta initiativ. Här kan du säga att du vill testa olika uppgifter och då får du göra det!

Är det något som har överraskat dig?

– Jag blev glatt överraskad över att så mycket av det jag har lärt mig i skolan är applicerbart här. Det blev en tydlig matchning. Riksrevisionen är nära akademin och forskarvärlden och använder metoder som är aktuella. Jag känner igen flera av böckerna i folks bokhyllor från kurslitteraturen. Det är väldigt roligt!

Hur har du utvecklats hos Riksrevisionen?

– Eftersom vi jobbar väldigt tajt i team är det många diskussioner och jag får verkligen nöta frågor på djupet. Jag har lärt mig ännu mer om metoder och rapportskrivning och har gått flera interna utbildningar i bland annat enkätmetodik och fallstudier – bra utbildningar som du får på köpet!

Vilka egenskaper tycker du att en effektivitetsrevisor behöver ha?

– Du behöver vara noggrann och gilla samarbete, ha goda kunskaper i metod och vara saklig. Du behöver också kunna sätta dig in i andras verksamhet och skriva tydliga rapporter.

Hur ser en vanlig dag som praktikant på Riksrevisionen ut för dig?

– Jag jobbar i ett granskningsprojekt och där finns det alltid något att göra. Jag har till exempel varit med och konstruerat en enkät. Snart är jag med på intervjuer och jag skriver delar av granskningsrapporten. Dessutom tittar jag på kommande granskningsförslag. Vissa dagar är det möten på departement eller myndigheter, både i Stockholm och i andra städer.

Vad är det bästa med din praktikplats?

– Det jag gör som praktikant hos Riksrevisionen har betydelse. I projektet är mina synpunkter efterfrågade och jag får uppgifter som utmanar. Annars är det lätt att en praktikant får uppgifter som blir över. Här finns det utrymme att hjälpa till på många nivåer och att anpassa praktiken utifrån individen.

Vad är mest utmanade med att praktisera på Riksrevisionen?

– Att få ett helhetsgrepp! All dokumentation kan kännas överväldigande – att veta vilket dokument man ska börja med och att avgöra vad som är viktigast när man är ny.

Uppdaterad: 13 maj 2019

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?