Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Specialist på it-system och granskar de viktigaste penningflödena i staten

Josefine arbetar i Riksrevisionens årliga revision som granskar Sveriges drygt 220 myndigheters årsredovisningar. Hon är specialiserad inom granskning av it-system. Baserat på riskbedömningar är hon med och granskar de viktigaste penningflödena inom staten – hon tittar på rutiner och kontroller, både i och omkring it-system som hanterar dessa flöden.

Josefine Olsson, porträtt.

Josefine, revisionsdirektör it-revison inom årlig revision

Varför valde du att söka dig till Riksrevisionen?

– Det kändes som en spännande arbetsplats där man får insyn i hur samhället är uppbyggt och fungerar.

Vad är din speciella profil?

– Jag arbetar som it-revisor och deltar främst i granskning av stora och transaktionsintensiva myndigheter där it-system är en viktig del för att bygga upp myndigheternas årsredovisningar – till exempel Polismyndigheten, Transportstyrelsen, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Hur kom du in på det området och hur har du lärt dig detta?

– Jag är civilekonom i grunden men tyckte det var intressant med it. Efter att ha tagit examen började jag min bana på EY där jag delvis arbetade med it-revision och dataanalys och delvis med ”vanlig” finansiell revision. Nu har jag varit på Riksrevisionen i mer än fyra år och har numera valt att arbeta heltid med it-revision. It-delarna har jag lärt mig genom arbetet och genom olika utbildningar. Jag är CISA-certifierad it-revisor, vilket man kan bli när man har ett antal års erfarenhet samt skrivit ett prov.

Hur bidrar du med din kompetens på Riksrevisionen?

– När jag började att arbeta på Riksrevisionen gjorde inhyrda konsulter en hel del av it-revisionen här. Vi har sedan dess utvecklat vår interna funktion för it-revision och idag gör vi i princip all it-revision själva. Det är roligt och utvecklande att med min kompetens vara med och stärka Riksrevisionen inom detta område.

Vad gillar du med ditt jobb?

– Det är varierande och utvecklande och jag har bra kollegor. Det är dessutom flexibelt – jag kan planera mina arbetsdagar och min tid. Att jobba på Riksrevisionen är spännande och lärorikt då jag få se hur den statliga verksamheten fungerar.

Hur tror du att detta område kommer att utvecklas framöver?

– It-systemen fyller för många verksamheter en alltmer viktig funktion. I takt med detta är det viktigt att vi har den kompetens som krävs för att granska systemen. Riksrevisionens it-revisionsfunktion växer och vi behöver fler personer med den kompetensen.

Ett annat område som också växer är dataanalys, vilket innebär att vi tar in och analyserar större mängder data. Det är också ett viktigt område för Riksrevisionen då det gör att vi kan arbeta mer effektivt och får mer heltäckande analyser.

Uppdaterad: 22 april 2022

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?