Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen stöttar ö-nationer i Stilla havsområdet

Riksrevisionen har inlett ett utvecklingsprojekt för att stärka nationella revisionsmyndigheterna i ett stort antal ö-nationer i Stilla havsområdet. Arbetet sker i samarbete med den regionala organisationen Pacific Association of Supreme Audit Institutions (Pasai).

Riksrevisionen bedriver på riksdagens uppdrag ett mångsidigt internationellt utvecklingssamarbete med revisionsmyndigheter i utvecklingsländer. Syftet är bland annat att bidra till demokratisk utveckling och stärka parlamentens kontrollmakt.

Riksrevisionen har inom ramarna för detta inlett ett utvecklingsarbete med ett antal nationella revisionsmyndigheter i mindre ö-nationer i Stilla havsområdet.

Arbetet kommer att ske i samarbete med Pasai, som är den regionala organisationen för nationella revisionsmyndigheter. Syftet är att i första hand att stärka revisionsmyndigheternas kapacitet när det gäller HR-frågor och ledningsprocesser. Ett delmål är att stärka Pasai som organisation på dessa områden.

Riksrevisionen kommer att samverka med revisionsmyndigheten i Nya Zeeland, vars riksrevisor John Ryan är ordförande i Pasai.

Nya Zeelands riksrevisor John Ryan, porträtt.

– Jag är glad över det här samarbetet som kommer göra det möjligt för Pasai och Riksrevisionen att utveckla Pasais HR-arbete. HR-frågorna är ett område som många revisionsmyndigheter i regionen vill förbättra, och vi ser fram emot att tillsammans med våra svenska kollegor bidra med stöd, säger John Ryan.

Att stötta så många olika myndigheter så långt bort från Sverige, och med så långa avstånd inbördes, ställer stora krav på logistik och teknik. Riksrevisionens avser att i detta projekt främst använda digitala lösningar för möten, utbildningar och kommunikation.

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– På grund av pandemin har vi varit tvungna att hitta nya vägar för vårt internationella arbete, vilket har fungerat förhållandevis bra. Samarbetet med Pasai kommer effektivt att bidra till ambitionen att stärka det revisionella arbetet i regionens mindre nationer, säger riksrevisor Helena Lindberg.

De länder som kan komma i fråga för stöd genom projektet är: Fiji, Kiribati, Marshallöarna, Mikronesiska federationen (nationellt samt delstaterna Chuuk, Kosrae, Pohnpei och Yap), Nauru, Palau, Papua Nya Guinea, Salomonöarna, Samoa, Tonga, Tuvalu och Vanuatu. Övriga länder är passiva medlemmar eller bidragsgivare som Australien och Nya Zeeland.

Avtalet sträcker sig till slutet av 2022 men kan förlängas i två år.

Riksrevisionens internationella verksamhet

Riksrevisionen bedriver en mångsidig internationell verksamhet. Myndigheten representerar Sverige i internationella sammanhang samt har riksdagens uppdrag att, inom ramen för det svenska biståndet, stödja utvecklingen av revisionsmyndigheter i andra länder. För närvarande verkar Riksrevisionen i bilaterala samarbetsprojekt i Afghanistan (inga aktiviteter pågar för närvarande), Armenien, Kenya, Kosovo, Liberia, Moldavien, Palestina, Tanzania och Zimbabwe. Därutöver bedriver Riksrevisionen verksamhet inom ramen för fem regionala samarbeten riktade till 43 revisionsmyndigheter på Västra Balkan, i Afrika samt i Sydostasien och Stillahavsområdet.

Läs mer

Riksrevisionens internationella verksamhet

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 11 oktober 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?