Riksrevisionen logotype
Riksrevisionen logotype

Möjligheter till effektivisering av tingsrätterna

Resultaten i Riksrevisionens senaste granskning tyder på att flera av landets tingsrätter kan bli betydligt effektivare. Granskningen tyder också på att produktiviteten vid tingsrätterna överlag sjunkit de senaste åren.

Våg på bord i rättssal.

Aleksandar Radovanov – Stock.adobe.com

Riksrevisionens granskning är den första studien av svenska domstolars effektivitet och produktivitet som gjorts systematiskt utifrån data från samtliga tingsrätter.

Granskningen bygger på omfattande jämförelser mellan de svenska tingsrätterna och tyder på att det – trots ett antal omorganisationer och förändrade arbetssätt de senaste åren – finns kvarvarande effektivitetsproblem hos flera svenska tingsrätter.

– Vi tolkar resultaten som att det finns tingsrätter som har potential att bli betydligt effektivare, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Resultaten visar dock inte om det är tingsrätternas arbetssätt som kan förbättras eller om den uppmätta ineffektiviteten beror på faktorer som ligger utanför den enskilda domstolens kontroll.

Samtidigt finns stora skillnader i uppmätt effektivitet mellan de olika domstolarna. Det tyder på att generella insatser för att öka tingsrätterna effektivitet sannolikt inte är rätt väg att gå, utan att det istället behövs mer selektiva åtgärder.

– Vår rekommendation är att Domstolsverket kartlägger de faktorer som kan tänkas påverka effektiviteten vid tingsrätterna. Det är möjligt att det till exempel finns kvarvarande organisatoriska problem hos vissa tingsrätter, säger projektledare Jonas Månsson.

Enligt granskningen har tingsrätternas produktivitet sjunkit de senaste åren. Riksrevisionen rekommenderar därför Domstolsverket att även kartlägga de faktorer som påverkar möjligheterna till produktivitetsökningar.

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 30 januari 2018

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Multiple selection