Riksrevisionen logotype
Riksrevisionen logotype

Riksrevisionen granskar sparformen investeringssparkonto

Sedan sparformen investeringssparkonto infördes för några år sedan har dess popularitet ökat lavinartat, och det finns i dag cirka 2,3 miljoner investeringssparkonton innehållande drygt 500 miljarder kronor. Riksrevisionen granskar nu om målen med reformen har nåtts och vilka kostnader för staten som den har inneburit.

Det har länge ansetts som komplicerat och tidsödande för privatpersoner att spara i aktier. Investeringssparkonto infördes för att förenkla och uppmuntra hushållens långsiktiga sparande och beskattas därför på ett förmånligt sätt.

Riksrevisor Ingvar Mattson intervjuas.

Riksrevisor Ingvar Mattson, Foto: Frida Ström

– Reformen bedömdes på kort sikt kunna bidra positivt till statsfinanserna, men de senaste årens låga räntor har gjort nivån på beskattningen väldigt låg. Vi granskar nu bland annat vilka statsfinansiella kostnader som införandet av investeringssparkonto har lett till, säger riksrevisor Ingvar Mattson.

Om granskningen

Bakgrund

Investeringssparkonto är en sparform som infördes i Sverige 2012 och beskattas enligt särskilda regler. Syftet var att förenkla för fysiska personer att spara i aktier och andra finansiella instrument och att uppmuntra hushållens långsiktiga sparande i direktägda finansiella tillgångar. Sparformen har snabbt blivit populär och sedan införandet har det öppnats cirka 2,3 miljoner investeringssparkonton innehållande drygt 500 miljarder kronor.

Syfte

Syftet med granskningen är att undersöka om målen med investeringssparkonto har uppfyllts och vilka statsfinansiella kostnader som reformen har inneburit.

Publicering

För information om planerade publiceringsdatum för Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Nu granskas

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 30 januari 2018

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Multiple selection