Riksrevisionen logotype
Riksrevisionen logotype

EU:s riksrevisorer varnar – förtroendet för bankunionen skadas av bristande granskningsmandat

Riksrevisionen varnar tillsammans med övriga revisionsmyndigheter inom EU för att mandaten att granska banktillsynen inom EU brister. Kritiken består främst i att ingen revisionsmyndighet får granska den tillsyn som Europeiska centralbanken genomför av de 130 så kallade betydande bankerna. Dessa banker svarar för 80 procent av de totala banktillgångarna inom euroområdet.

EU-flagga, detalj.

De uppgifter som vid ett medlemskap i bankunionen skulle flyttas från Finansinspektionen till Europeiska centralbanken och nu granskas av Riksrevisionen skulle då inte kunna granskas av den Europeiska revisionsrätten.

Riksrevisionen anser att det är viktigt att uppgifter som flyttas från medlemsländerna till EU fortfarande står under granskning. På EU-nivå finns Europeiska revisionsrätten för detta ändamål och det är därför centralt att revisionsrätten har motsvarande mandat på EU-nivå som medlemsländernas revisionsmyndigheter har på nationell nivå.

Läs mer

Uttalandet från EU:s riksrevisorer

Mer information om Riksrevisionens EU-arbete

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 23 november 2018

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?