Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Demokratibyggnad på agendan vid besök av Armeniens talman

Armeniens talman Ararat Mirzoyan är i Sverige på officiellt talmansbesök. Som en del av besöket deltog han, tillsammans med en delegation bestående av armeniska parlamentsledamöter och Armeniens ambassadör i Sverige, i ett möte med riksrevisorerna Helena Lindberg och Stefan Lundgren.

Delegationen från Armenien vid ett långt konferensbord. I förgrunden syns svenska och armeniska flaggan. 

Delegationen från Armenien med talman Ararat Mirzoyan

Riksrevisor Helena Lindberg.

– Det är värdefullt för oss att samtala kring institutions- och demokratibyggnad. Vi märker att vi kan bidra med erfarenheter både från vår roll som riksrevision i Sverige och utifrån våra internationella engagemang, säger Helena Lindberg, riksrevisor.

Revisionsmyndigheter fyller en viktig funktion i ett demokratiskt statsskick och riksrevisorerna gav en inblick i Riksrevisionens uppdrag och funktion som en del av Riksdagens kontrollmakt. Den armeniska delegationen ställde även frågor kring Riksrevisionens utvecklingssamarbeten och andra internationella engagemang.

Teman för talmannens besök i Sverige är demokratibyggande och svenskt demokratibistånd, EU-närmandet samt jämställdhet och kvinnors politiska deltagande. Granskningen av landets styre är mycket aktuellt i frågan om demokratibyggande och den armeniska regeringen har sedan tidigare lyft fram korruptionsbekämpning som ett prioriterat område.

Under tredagarsbesöket kommer den armeniske talmannen även att besöka bland andra Hans Majestät Konungen, utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Peter Eriksson samt talman Andreas Norlén.

Riksrevisionens internationella verksamhet

Riksrevisionen bedriver en mångsidig internationell verksamhet. Vi representerar Sverige i internationella sammanhang och vi har också riksdagens uppdrag att, inom ramen för det svenska biståndet, stödja utvecklingen av revisionsmyndigheter i andra länder.

Här kan du läsa mer om vår internationella verksamhet

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 13 juni 2019

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?