Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Gemensamma nordiska utmaningar för digitala tjänster till företagare

I Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige pågår ambitiöst arbete att underlätta vid start av företag med hjälp av digitala processer. De nationella revisionsmyndigheterna konstaterar nu i en gemensam rapport att mycket arbete återstår innan målsättningarna kan nås.

Man och kvinna med förkläden vid en laptop i cafémiljö.

Foto: Maskot

För att stärka konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler företag vill regeringarna i de nordiska länderna förenkla processen för att starta nya företag. Digitaliseringen av tjänster och handläggningsprocesser hos ansvariga myndigheter har identifierats som ett viktigt verktyg.

De nationella revisionsmyndigheterna i Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige har i samarbete genomfört parallella granskningar av det digitala stödet för företagare. Som exempel har restaurangbranschen valts, som är en regeltung tillväxtbransch med omfattande myndighetskontakter.

I dag publiceras den gemensamma rapporten. Den visar bland annat att de flesta av de deltagande länderna ligger väl till i en europeisk jämförelse av digitaliseringsgraden i offentlig sektor, men att mycket arbete återstår när det gäller att digitalt förenkla processerna vid nyföretagande.

I rapporten konstateras också att det fortfarande kan vara en utmaning för företagare att få en helhetsbild av vad som krävs för att starta företag, att e-tjänster inte är användarvänliga och att myndigheternas interna handläggningssystem inte är effektivt digitaliserade.

Vilka områden som är i mest behov av vidareutveckling varierar mellan länderna – från behov av att införa e-tjänster för registrering av företag till mer sofistikerade interaktiva lösningar eller förifyllda formulär med personlig information.

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Vi ser att det trots höga ambitionsnivåer återstår mycket arbete för att göra processerna så smidiga som möjligt, både för företagarna och för handläggningen på ansvariga myndigheter. Det gäller på såväl nationell som lokal nivå, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Andra gemensamma utmaningar är svårighet att dela information mellan myndigheter, samt utvecklingsbehov när olika myndigheter har gemensamt ansvar för webbsidor och digitala system med information och e-tjänster.

Nationella rapporter

Tidigare publicerade i respektive land.

Finland

Norge

Sverige

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 14 november 2019

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?