Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar Trafikverkets kostnader för drift och underhåll av järnvägar

Efter indikationer på att de slutliga kostnaderna för järnvägsunderhåll i vissa fall blir högre än vad som ursprungligen upphandlats granskar Riksrevisionen nu om detta stämmer och vad det i så fall beror på.

Workers at railway yard.

Foto: Hasse Bengtsson

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– En liknande granskning av det statliga vägnätet visade nyligen att kostnaden i genomsnitt ökade med mer än 40 procent. Nu vill vi undersöka hur det ser ut på järnvägsområdet, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Trafikverket ansvarar för drift och underhåll av 14 100 kilometer statlig järnväg. Basunderhållet utförs bland annat via så kallade basunderhållskontrakt av upphandlade entreprenörer till en årlig kostnad på cirka 3,7 miljarder kronor. Trots att syftet med dessa upphandlingar är att öka kostnadseffektiviteten, finns det indikationer på att den slutliga kostnaden ibland blir högre än den upphandlade kostnaden.

Syfte

Syftet med granskningen är att granska i vilken utsträckning basunderhållkontraktens slutkostnad blir högre än den avtalade kostnaden, vad det beror på och om Trafikverket vidtar effektiva åtgärder för att motverka detta.

Publicering

Resultatet av granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i oktober 2020. Observera att tidpunkt för publicering är preliminär. För aktuella uppgifter, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 06 december 2019

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?