Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Kommentar till medieuppgifter om granskningen av rutavdraget

Det har de senaste dagarna förekommit påståenden i media om Riksrevisionens granskning av rutavdraget som inte stämmer. Riksrevisor Stefan Lundgren kommenterar här dessa påståenden.

Riksrevisor Stefan Lundgren, arbetar vid dator.

Riksrevisor Stefan Lundgren

Granskningen om rutavdraget som publicerades den 18 februari har väckt en omfattande debatt, vilket Riksrevisionen välkomnar.

Det har emellertid förekommit felaktiga referenser vad avser reformens självfinansieringsgrad där det påståtts att Riksrevisionen presenterat en beräkning av självfinansieringsgraden.

Detta stämmer inte, Riksrevisionen har inte satt någon siffra för självfinansieringsgraden. Däremot har vi konstaterat att det finns svagt empiriskt stöd för regeringens bedömning av att reformen är självfinansierad. Vi rekommenderar regeringen att bland annat se över beräkningarna av rutavdragets långsiktiga finansieringsgrad och effekter på sysselsättningen.

Riksrevisionen har analyserat och granskat konsekvenserna av rutavdraget utifrån riksdagens intentioner men har inte någon syn på om avdraget ska behållas i sin nuvarande form, utvecklas eller avvecklas – det är en politisk fråga.

Det är olyckligt att det i media figurerar uppgifter som gör gällande att vi har beräknat reformens självfinansieringsgrad när vi i själva verket inte alls gjort detta. Vi har därför skrivit en kommentar där det framgår vad vi har beräknat och vad vi inte har beräknat.

Stefan Lundgren, riksrevisor

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 25 februari 2020

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?