Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar stabila skatteintäkter och utvecklingen på klimat- och energiområdet

Skattepolitiken ska säkra stabila skatteintäkter och skapa förutsättningar för en hållbar tillväxt och hög sysselsättning. Statens intäkter från miljö- och energiskatter påverkas dock av utvecklingen på klimat- och energiområdet. Riksrevisionen granskar nu om regeringen har tagit tillräcklig hänsyn till detta i sina långsiktiga kalkyler.

Detaljbild på person som tankar sin bil.

Foto: Nakun

Helena Lindberg, porträtt

– Det sker mycket på klimat- och energiområdet som påverkar skatteintäkterna. Frågan är om riksdagen och regeringen har nödvändiga kunskaper om vilka långsiktiga effekter det kommer att ha på statsfinanserna, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Målet för skattepolitiken är att säkra stabila skatteintäkter och skapa förutsättningar för en hållbar tillväxt och hög sysselsättning. Långsiktiga kalkyler är i detta sammanhang viktiga för att riksdagen och regeringen i ett tidigt skede ska kunna vidta åtgärder som gör finanspolitiken hållbar.

Miljö- och energiskatterna utgör en väsentlig del av statens skatteintäkter och bidrar till att finansiera statens utgifter. De syftar också till att påverka människors beteende i syfte att nå miljömålen och därmed bidra till en hållbar tillväxt.

Syfte

Granskningen ska undersöka om regeringen har beaktat utvecklingen på klimat- och energiområdet i kalkylerna för de offentliga finansernas utveckling på lång sikt, så att riksdagen kan fatta välinformerade beslut.

Publicering

Resultatet av granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i december 2020. Observera att tidpunkt för publicering är preliminär. För aktuella uppgifter, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 14 maj 2020

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?