Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar svenskt bistånd genom multilaterala organisationer

En stor del av det svenska biståndet kanaliseras via internationella organisationer, som till exempel FN och Världsbanken. Riksrevisionen granskar nu hur Sverige beslutar och följer upp detta stöd.

Torrt majsfält mot en blå himmel.

Foto: Sarin Kunthong

När biståndet kanaliseras genom multilaterala organisationer har staten inte full insyn. Det gör det svårt att veta hur pengarna används.

Helena Lindberg, porträtt

Även om det handlar om stora och väletablerade organisationer är Sveriges insyn mycket begränsad. Vi vill därför få en samlad bild av hur det svenska biståndet genom multilaterala organisationer hanteras, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Det svenska biståndet genom multilaterala organisationer uppgår till cirka 25 miljarder kronor och utgör mer än hälften av Sveriges totala bistånd. Mottagare är till exempel olika FN-organ, Världsbanken, internationella finansiella institutioner eller globala fonder. Det är organisationernas styrande organ som beslutar om hur pengarna ska användas, och svenska staten har därmed begränsad insyn.

Syfte

Granskningen ska undersöka om regeringen, Regeringskansliet (UD) och Sida bedriver ett ändamålsenligt arbete med beslut och uppföljning av bistånd genom multilaterala organisationer.

Publicering

Resultatet av granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i juni 2021. Observera att tidpunkt för publicering är preliminär. För aktuella uppgifter, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 08 oktober 2020

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?