Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen initierar internationell diskussion om granskning av biståndsmedel

I veckan bjöd Riksrevisionen in internationella intressenter från både biståndsvärlden och världens revisionsmyndigheter till webbinarier om revisionsmyndigheters granskning av biståndsmedel.

I dag finns det inte någon rådande praxis för hur revisionsmyndigheter granskar biståndsmedel – det ser olika ut i olika länder och mellan olika biståndsorganisationer. Syftet med webbinarierna var därför att samla intressenter och lyfta fram dilemman, goda exempel, möjligheter och utmaningar.

Riksrevisor Helena Lindberg är vice ordförande i den kapacitetsutvecklingskommitté som tog initiativ till mötena. Kommittén är en del av revisionsmyndigheternas internationella samarbetsorganisation. Helena Lindberg inledde webbinarierna och sammanfattar sina intryck efter diskussionerna.

Helena Lindberg, porträtt

– Med hjälp av paneldiskussionen och alla frågor vi fick från de engagerade åhörarna, så hoppas vi nu kunna bygga vidare på de erfarenheter och lärdomar som finns, så att revisionsmyndigheter kan vara involverade i granskningen av biståndsmedel på ett hållbart sätt, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Ansträngningar görs kontinuerligt för att öka effektiviteten i biståndet och inom utvecklingssamarbetet har man kommit överens om ett antal principer för att stödja dessa insatser. En central komponent i dessa principer är användandet av ländernas egna system. Det innebär att internationella givarorganisationer ska använda och stärka befintliga nationella institutioner, system och processer i länder de stödjer. De bör alltså inte bygga parallella system för att hantera, implementera eller följa upp användningen av sina egna medel och projekt.

För revisionsmyndigheterna betyder detta att internationellt stöd i ett land integreras i den offentliga finansiella styrningen så att biståndsmedlen omfattas av revisionsmyndigheternas mandat och granskning.

Läs mer

INTOSAI CBC

Handritad anteckning från webbinariet med mycket grafiska symboler.

En av deltagarna från den nederländska revisionsmyndigheten dokumenterade webbinariet på det här illustrativa sättet. Klicka för större bild.

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 09 oktober 2020

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?