Riksrevisionen granskar polis och åklagares arbete mot sexuell exploatering av barn och unga
Sexuell exploatering av barn och unga är ett brott som ofta är svårt att upptäcka och utreda. Många brottsoffer vill inte tala med polisen, mörkertalet bedöms vara stort och utredningarna kräver specialistkompetens som polisen har svårt att upprätthålla. Riksrevisionen granskar nu statens arbete för att motverka att barn och unga utnyttjas genom grooming och köp av sexuell handling.

Foto: Caluvafoto

– En av samhällets mer självklara uppgifter är att skydda utsatta grupper från allvarliga brott. Granskningen kommer i huvudsak att inriktas mot det arbete som bedrivs för att upptäcka, förhindra och utreda grooming och köp av sexuella handlingar av barn och unga, säger riksrevisor Helena Lindberg.
Om granskningen
Bakgrund
Sexuell exploatering av barn och unga är inget nytt fenomen, men omfattningen och karaktären på dessa brott har förändrats avsevärt i och med internets framväxt. Ingen vet exakt hur vanligt det är, men mörkertalen antas vara stora. Jämställdhetsmyndigheten genomför just nu en omfattningskartläggning som kommer att publiceras nästa år.
Polis, socialtjänst och forskare är överens om att det handlar om en grupp som är särskilt svår att upptäcka, och förövarna av dessa sexualbrott går ofta fria. Polisens uppgift kompliceras bland annat av att många brottsoffer inte vill anmäla, och att polisen har svårt att rekrytera och behålla personal med viktig specialistkompetens.
Syfte
Granskningen syftar till att undersöka om Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten bedriver ett effektivt och likvärdigt arbete för att motverka att barn och unga utnyttjas genom grooming och köp av sexuell handling.
Publicering
Resultatet av granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i oktober 2021. Observera att tidpunkt för publicering är preliminär. För aktuella uppgifter, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.
Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.
Dela i sociala medier och via e-post
Kontakta OSS
Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).