Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar staten och kommunernas ekonomi

Staten bidrar till kommunernas finansiering på flera sätt. Trots det har allt fler kommuner svårt att få pengarna att räcka. Riksrevisionen granskar nu hur de riktade statsbidragen och fastighetsavgiften fördelas mellan kommunerna.

Flygfoto över Jokkmokk.

Foto: Mikael Svensson

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– De summor som fördelas genom riktade statsbidrag har ökat under senare år, samtidigt som vi vet att det finns svaga kommuner som redan är underkompenserade i det kommunala utjämningssystemet. Frågan är om de här kommunerna också missgynnas av systemet med riktade statsbidrag, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

En betydande del av de offentliga verksamheterna bedrivs i kommuner och regioner. Staten har dock ett övergripande ansvar för all offentlig verksamhet och bestämmer ramarna för kommunsektorn genom bland annat lagar och statsbidrag.

Ett antal rapporter har pekat på att de riktade statsbidragen är många och svåra att överblicka. Det är också väl känt att mindre kommuner ofta har svårare att tillgodogöra sig riktade statsbidrag, och ofta drabbas av omställningsproblem när förändringar i systemet görs.

På grund av brister i den statliga redovisningen är det idag oklart hur de riktade statsbidragen, och den kommunala fastighetsavgiften, fördelas mellan olika kommuner – och hur detta påverkar kommuners ekonomi och planering.

Syfte

Granskningen ska svara på om regeringen fördelar budgetförstärkande statliga medel till kommunerna på ett effektivt sätt. Fokus kommer att ligga på fördelningen av riktade statsbidrag och den kommunala fastighetsavgiften.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i oktober 2021. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 27 januari 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?