Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar rekrytering av soldater och sjömän

Försvarsmakten lyckas inte rekrytera tillräckligt många fast anställda gruppbefäl, soldater och sjömän. På sikt är det ett hot mot effektiviteten i det svenska försvaret. Riksrevisionens granskar nu Försvarsmaktens personalförsörjning.

Soldat vid en kaj som drar in en militärbåt med rep.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Den fast anställda personalen är en av de viktigaste delarna av den svenska försvarsberedskapen. De är också en viktig rekryteringsbas för officersutbildningen. Försvarets personalförsörjning måste helt enkelt fungera, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Det militära försvaret bemannas av fast anställda gruppbefäl, soldater och sjömän samt värnpliktiga, hemvärnet och officerare. Personalen är avgörande för den militära förmågan, och en effektiv personalförsörjning är en förutsättning för en effektiv försvarsmakt.

Försvarsmakten har under en längre tid haft svårt att rekrytera fast anställda gruppbefäl, soldater och sjömän och behöver enligt egna bedömningar utöka personalstyrkan med drygt 2000 personer, eller cirka 30 procent.

Försvaret har vid två tillfällen under de senaste åren utrett personalförsörjningen inom myndigheten. Ingen av utredningarna har presenterat en tillfredsställande analys av orsakerna till de konstaterade bristerna.

Syfte

Granskningen ska svara på om Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket arbetar effektivt med personalförsörjningen av fast anställda gruppbefäl, soldater och sjömän.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i september 2022. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 14 maj 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?