Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar statens pandemistöd till idrott och kultur

Idrotten och kulturen påverkades kraftigt av de restriktioner som staten införde i samband med coronapandemin. Regeringen beslutade därför snabbt om ett antal branschspecifika ekonomiska stöd. Riksrevisionen granskar nu om dessa utformades och utbetalades på ett effektivt sätt.

Tom idrottsläktare med röda och svarta plaststolar.

Foto: Roine Magnusson

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– I granskningen kommer vi bland annat att titta på om stöden var vältajmade i relation till mottagarnas behov och om de nått ut till rätt målgrupper, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Coronapandemin drabbade många delar av samhället hårt. Få samhällssektorer fick dock se sina förutsättningar förändrade så i grunden som idrotten och kulturen. Det stora och akuta behov av stöd som pandemin skapade satte både regeringen och de bidragsutbetalande organisationerna under hårt tryck. Utformningen av de branschspecifika stöden till idrotts- och kulturlivet gjordes på kort tid, med begränsad information och stundtals under starkt opinionstryck. Risken för effektivitetsbrister är därmed påtaglig.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens ekonomiska pandemistöd till idrotten och kulturen under perioden mars 2020–december 2021 utformades och utbetalades på ett effektivt sätt.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i april 2022. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 28 juni 2022

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?