Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar statens tillsyn av apotek och övrig handel med läkemedel

Tillsynen av hur läkemedel hanteras och säljs är viktig för patienternas och konsumenternas säkerhet, och för att läkemedelssubventionerna ska användas på rätt sätt. Riksrevisionen granskar nu statens tillsyn över öppenvårdsapotek, partihandel med läkemedel och försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek.

Händer drar ut en apotekslåda med mediciner i apoteksmiljö.

Foto: Caiaimage

Läkemedelshandel och -hantering innebär vissa risker för patienter och konsumenter. Felaktig läkemedelsanvändning är en vanlig orsak till att patienter skadas och leder även till stora kostnader för hälso- och sjukvården. Det finns också fall där läkemedelssubventionerna har använts på ett felaktigt sätt.

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Omregleringen av apoteksmarknaden ägde rum för drygt tio år sedan. Fler aktörer på marknaden innebär nya utmaningar för den statliga tillsynen, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Apoteksmarknaden omsätter mycket stora summor pengar, och läkemedelssubventionerna utgör en stor kostnad för staten och regionerna. Staten bedriver tillsyn på området som omfattar risken för bristande patient- och konsumentsäkerhet, men också risker för felanvändning av läkemedelssubventionen eller ekonomiska oegentligheter. Tre myndigheter delar på ansvaret för tillsynen på området, och ytterligare en myndighet ansvarar för viktiga register som ger underlag för tillsynen.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens tillsyn över apotek, partihandel med läkemedel och försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek är effektiv. Regeringens styrning på området kommer också att ingå i granskningen.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i maj 2022. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 24 september 2021

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?