Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar de statliga servicekontoren

Inrättandet av de statliga servicekontoren ska säkerställa och stärka tillgången till statlig service i hela landet. Att samla service från flera olika myndigheter inom ramarna för en organisation är en av de största och mest komplexa förändringarna som statsförvaltningen har genomgått på många år. Riksrevisionen granskar nu om det görs på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Fasadskylt för Statens servicecenter i Uppsala.

Foto: Statens servicecenter / Anders Wiklund, TT

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Överförandet av lokaler, verksamhet, och medarbetare från flera myndigheter till en är ingen enkel uppgift. Att den nya organisationen är obeprövad men ändå måste utföra kvalificerad handläggning gör detta till en stor utmaning, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

På 118 statliga servicekontor runtom i landet kan privatpersoner, företagare och bolag få service av enklare karaktär från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Servicekontoren är öppna för icke-bokade besökare som bland annat kan få vägledning, råd och hjälp med blanketter och ansökningar. Verksamheten är särskilt riktad till personer som är i behov av service inom ramen för ett personligt möte.

Syftet är att säkerställa och stärka tillgången till statlig service i hela landet. Sedan 2019 är myndigheten Statens servicecenter huvudman för servicekontoren, och har tagit över de servicekontor som Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket tidigare drev tillsammans. Verksamheten är under fortsatt utveckling, och regeringen har beslutat att 28 nya servicekontor ska öppnas under 2022 och 2023.

Syfte

Granskningen ska svara på om den nya serviceorganisationen i Statens servicecenters regi är ändamålsenlig och effektiv för att tillgängliggöra statlig service med hög kvalitet i hela landet.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i december 2022. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 03 februari 2022

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?