Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar samhällets informations- och cybersäkerhet

Digitaliseringen berör alla samhällssektorer på alla nivåer. Samtidigt ökar cyberhoten mot det svenska samhället – både i omfattning och komplexitet. Riksrevisionen genomför nu en granskning av regeringens arbete för att stärka Sveriges informations- och cybersäkerhet.

Man sedd bakifrån vid datorskärmar som visar kod.

Foto: Plattform

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Regeringens strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet har nu varit på plats fem år. Trots det ser vi tydliga indikationer på kvarvarande problem inom strategins samtliga områden, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Årsrapporterna från Säkerhetspolisen, den militära underrättelsetjänsten och Försvarets radioanstalt visar att cyberhotet ökar allt mer. Hotbilden mot Sverige är både bredare och mer komplex än tidigare, och angreppen har intensifierats.

Enligt beräkningar från EU var kostnaderna för cyberattacker på den globala ekonomin 5,5 biljarder euro under 2020. Skadorna som orsakas av cyberattacker hotar dessutom de demokratiska grunderna och samhällets grundläggande funktioner.

Riksrevisionen granskade under 2014 och 2016 regeringens styrning av informationssäkerheten i staten och ett antal myndigheters arbete med systematisk informationssäkerhet.

Sedan dess har ett flertal initiativ vidtagits av såväl regeringen som myndigheterna. Bland annat sjösatte regeringen 2017 en strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet, och ett cybersäkerhetscenter har bildats. I dag, fem år senare, kvarstår problem inom strategins samtliga områden.

Syfte

Granskningen ska svara på om regeringens arbete för att stärka Sveriges informations- och cybersäkerhet har varit effektivt.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i mars 2023. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 18 augusti 2022

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?