Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar polisens hantering av mängdbrott

Så kallade mängdbrott utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott. Trots stora resurstillskott, fler anställda och en genomgripande omorganisation av Polismyndigheten blir allt färre anmälda mängdbrott personuppklarade. Riksrevisionen granskar nu om polisen utreder och löser mängdbrott effektivt.

Detaljbild på person som bryter upp en dörr med en kofot.

Foto: PPAMPicture

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Mängdbrott orsakar allvarliga skador, såväl för utsatta personer som för samhället i stort. Om många utredningar läggs ned, trots att det finns bevisning, är risken stor för att allmänheten tappar förtroendet för rättsväsendet, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Termen ”mängdbrott” används inom rättsväsendet för att kategorisera de brott där Polismyndigheten, och inte en åklagare, leder förundersökningen. Det handlar till exempel om rattfylleri, misshandel och inbrott.

Mängdbrotten utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott, det vill säga 1,2 miljoner av 1,5 miljoner anmälda brott under 2020. Trots stora resurstillskott, fler anställda och en genomgripande omorganisation når polisen allt sämre resultat när det gäller att utreda mängdbrott.

Syfte

Granskningen ska svara på om polisen utreder och löser mängdbrott effektivt, och vad som hindrar polisen att uppnå bättre resultat. Granskningen omfattar även regeringens agerande.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i februari 2023. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 16 februari 2023

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?