Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Uppföljning

Riksrevisionen har granskat Pensionsmyndighetens redovisning av den allmänna inkomstgrundade pensionens finansiella ställning vid utgången av 2015 samt framskrivningen av pensionssystemets långsiktiga utveckling. Syftet med granskningen var att undersöka om underlaget för redovisningen av pensionssystemets finansiella resultat och pensionssystemets långsiktiga utveckling är tillräckligt och relevant. Granskningen innehåller slutsatser och rekommendationer som avser regeringen och Pensionsmyndigheten.

Riksrevisionen anser att redovisningen i Orange rapport överlag är ändamålsenlig och innehåller värdefull information om faktorer som påverkar pensionssystemets finansiella resultat för bokslutsåret. Samtidigt identifierade Riksrevisionen några områden där redovisningen behöver förbättras.

Riksrevisionen rekommenderade regeringen att ge den myndighet som regeringen anser vara mest lämpad i uppdrag att

  • bistå Pensionsmyndigheten med en vidareutveckling av riskanalysen, det vill säga expertstöd vid identifiering och analys av demografiska och ekonomiska utmaningar som pensionssystemet står inför på både kort och lång sikt
  • vidareutveckla hållbarhetsanalysen i termer av systemets förmåga att leverera tillräckliga pensioner nu och i framtiden.

Riksrevisionen rekommenderar Pensionsmyndigheten att

  • förstärka analysunderlaget när det gäller konjunkturlägets påverkan på systemets finansiella resultat samt när det gäller pensionssystemets nyckelegenskaper
  • vidareutveckla analysunderlaget i fråga om dels risker för obalanser i pensionssystemet som orsakats av en negativ trendmässig makroekonomisk utveckling och som reflekterar de ekonomiska och demografiska utmaningar som Sverige står inför, dels risker kopplade till kraftiga variationer i makroekonomiska förlopp, det vill säga en analys av hur kraftiga lågkonjunkturer och andra typer av makroekonomiska chocker påverkar risken för balansering och även längden på balanseringsperioderna
  • utveckla analysen av hur den totala disponibla inkomsten, och därmed den relativa ekonomiska standarden för både dagens och morgondagens pensionärer, påverkas av pensionssystemets utformning.

Efter granskningen

I sin skrivelse angav regeringen att den delar Riksrevisionens bedömning att redovisningen i Orange rapport överlag är ändamålsenlig och att det finns förbättringsområden. Regeringen gör dock delvis en annan bedömning än Riksrevisionen av delar av förslagen, främst när det gäller formen för redovisningen och om den ska göras varje år. Regeringen anser att det i arbetet med att utveckla årsredovisningen är viktigt att en värdering görs av nyttan i förhållande till de resurser som krävs. I likhet med Riksrevisionen anser regeringen att redovisningen behöver utvecklas när det gäller bland annat hur viktiga nyckelfaktorer påverkar pensionssystemets finansiella hållbarhet och konjunkturlägets påverkan på systemets finansiella resultat samt bakomliggande faktorer. Liksom Riksrevisionen anser regeringen också att prognoserna för pensionssystemets långsiktiga utveckling är viktiga. Vid en utveckling av prognoserna, särskilt ur ett makroekonomiskt perspektiv, bedömer regeringen att hänsyn behöver tas till det arbete som krävs för att genomföra och årligen följa resultaten. Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att tillräckligheten i systemet bör utvärderas på både kort och lång sikt. Det gäller för såväl den allmänna inkomstgrundade pensionen som hela den disponibla inkomsten. Regeringen menar dock att det inte ska göras i Orange rapport eftersom avsikten med den är att följa pensionssystemets finansiella hållbarhet på kort och lång sikt. Pensionssystemets tillräcklighet, dess påverkan på det offentliga sparandet och den ekonomiska standarden samt utsattheten för äldre bör följas upp på annat sätt. Formerna för detta, utvärdering och utveckling av redovisningen i Orange rapport samt det eventuella stöd Pensionsmyndigheten behöver, bör beredas vidare i dialog mellan regeringen och Pensionsmyndigheten. Regeringen anser att granskningsrapporten är färdigbehandlad genom skrivelsen.

I sitt utskottsbetänkande angav socialförsäkringsutskottet att det anser att Orange rapport överlag är ändamålsenlig. Utskottet delade dock regeringens bedömning att redovisningen kan utvecklas, exempelvis när det gäller hur viktiga nyckelfaktorer, såsom indexering av pensionerna utifrån genomsnittsinkomsten och fasta delningstal efter pensioneringstillfället, påverkar pensionssystemets finansiella hållbarhet. Hur konjunkturläget påverkar systemets finansiella resultat och bakomliggande faktorer behövde enligt utskottet också utvecklas.

Vad gäller prognoserna för pensionssystemets långsiktiga utveckling, särskilt ur ett makroekonomiskt perspektiv, delade utskottet regeringens uppfattning att man vid en utveckling av prognoserna behöver ta hänsyn till det arbete som krävs för att genomföra och årligen följa upp resultaten.

Även när det gäller en förändring av informationen och analysen i årsredovisningen delade utskottet regeringens bedömning att nyttan av detta behöver värderas i förhållande till de resurser som behövs för att vidga analysen. Utskottet ansåg vidare att pensionssystemets tillräcklighet, dess påverkan på det offentliga sparandet och den ekonomiska standarden samt utsattheten för äldre bör följas upp på annat sätt än i Orange rapport. Regeringens bedömning av vilka förbättringar som behövs för att öka informationen om och också förståelsen av årsredovisningen är därmed, enligt utskottet, väl avvägd. Utskottet föreslog att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna. Kammaren biföll utskottets förslag.

I Orange rapport 2018 analyserade Pensionsmyndigheten hur balanstalet påverkas av olika nyckelfaktorer och av det rådande konjunkturläget. Pensionsmyndigheten framhöll att balanstalet är ett centralt mått på inkomstpensionens finansiella ställning. Pensionsmyndigheten angav att analysen har tillkommit efter att Riksrevisionen i sin rapport identifierade ett antal utvecklingsområden för Orange rapport.

Uppdaterad: 14 april 2020

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?