Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Uppföljning

Regeringen konstaterade att Riksrevisionens granskning utgör ett värdefullt underlag i arbetet med att vidareutveckla styrningen av de myndigheter som är ansvariga för att personer som inte får vistas i Sverige, lämnar landet.

Regeringen instämde delvis i Riksrevisionens rekommendation om att se över myndigheternas uppdrag och ansvarsfördelning, samt att överväga förändring av myndighetsorganisationen för återvändande. Regeringen menade att en förändring av ansvarsfördelningen, genom att exempelvis flytta uppdrag mellan myndigheter eller att bilda en ny myndighet, skulle kräva mycket resurser. Dessa typer av förändringar skulle enligt regeringen inte nödvändigtvis förbättra resultaten, eftersom många andra faktorer än ansvarsfördelning och organisation påverkar återvändandet. Regeringen påpekade att syftet med 1999 års verkställighetsreform, där ansvaret flyttades från Polismyndigheten till Migrationsverket, var att öka förutsättningarna för självmant återvändande. Regeringen ansåg att Migrationsverket har bättre förutsättningar att påverka självmant återvändande, jämfört med alternativa organisationslösningar.

Regeringen instämde delvis i Riksrevisionens andra rekommendation om att stärka samordningen av mål-, resultat- och ekonomistyrningen för återvändandeverksamheten. Regeringen informerade om att hur många som återvänder och hur stor resursåtgången blir beror på en mängd förhållanden som inte är helt förutsägbara, exempelvis antalet asylsökande. Regeringen ansåg att ett volymmål lämpar sig mindre väl i detta sammanhang. I stället menade regeringen att styrning på en övergripande nivå generellt ger bättre förutsättningar för flexibilitet och ett effektivt resursutnyttjande. Regeringen instämde dock i att det finns vissa brister i kostnadsuppföljningen av återvändandeverksamheten. Regeringen påpekade vidare att kostnaderna behöver följas under en längre tid än den Riksrevisionen studerat. Detta för att kunna analysera hur kostnaderna påverkar resultaten i återvändandeverksamheten.

Regeringen instämde i Riksrevisionens tredje rekommendation om vikten av att förbättra informationsutbytet och registerkvaliteten. Regeringen menade att överlämningen av ärenden från Migrationsverket till Polismyndigheten behöver fungera bättre och att åtgärder behöver vidtas.

Vidare konstaterade regeringen att flera åtgärder som förbättrar förutsättningarna för en effektiv återvändandeverksamhet har vidtagits sedan Riksrevisionens granskningsperiod. Med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport avsåg regeringen att vidta ytterligare åtgärder. Regeringen meddelade att den avsåg genomföra en analys av effektiviteten i Migrationsverkets, Polismyndighetens och Kriminalvårdens arbete med återvändande. Analysen ska inkludera förslag på åtgärder som skulle kunna effektivisera arbetet inom ramen för nuvarande organisation. Regeringen såg även ett behov av åtgärder för att stärka den ekonomiska styrningen av återvändandeverksamheten. Regeringen meddelade att den kommer följa kostnadsutvecklingen inom de delar av återvändandeverksamheten där det är möjligt. Regeringen avsåg även att ge Migrationsverket och Polismyndigheten i uppdrag att redovisa vilken informationsöverföring de skulle behöva mellan varandra. Detta för att förbättra Polismyndighetens förutsättningar att verkställa beslut om av- eller utvisning. Mot denna bakgrund betraktade regeringen rapporten som slutbehandlad.

Socialförsäkringsutskottet välkomnade Riksrevisionens granskning och noterade att regeringen har vidtagit flera åtgärder. Utskottet såg även positivt på det arbete som bedrivs inom återvändandeverksamheten i sin helhet. Till skillnad från regeringen ansåg socialförsäkringsutskottet att en mer grundlig utredning är nödvändig, detta med anledning av vad Riksrevisionen kom fram till för sambandet mellan nuvarande ansvarsfördelning och effektiviteten i återvändandeverksamheten. Utskottet ansåg att utredningen, i enlighet med Riksrevisionens rekommendation, bör se över myndigheternas uppdrag och ansvarsfördelning. Utredningen bör även överväga en förändring av myndighetsorganisationen på området. Utskottet ansåg därför att riksdagen bör lämna ett tillkännagivande till regeringen om att en sådan utredning behöver tillsättas. Vidare föreslog socialförsäkringsutskottet att riksdagen skulle lägga skrivelsen till handlingarna. Riksdagen biföll detta förslag.

Uppdaterad: 18 januari 2023

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?