Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Uppföljning

Regeringen välkomnade Riksrevisionens granskningsrapport. Riksrevisionen rekommenderade att regeringen skulle ta initiativ till att utreda alternativ till systemet med regionala strukturfondspartnerskap. Regeringen instämde i att det finns ett behov av att se över systemet med regionala strukturfondspartnerskap.

Regeringen informerade om att Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer pekar på att det finns skäl att göra en bredare översyn av systemet med regionala strukturfondspartnerskap. Detta för att säkerställa att det finns en struktur som ger förutsättningar för ett effektivt genomförande av programmen. Regeringen avsåg därför att vidta åtgärder genom att utreda alternativ till systemet med regionala strukturfondspartnerskap.

Vidare bedömde regeringen att flera av Riksrevisionens rekommendationer omhändertas av nuvarande regelverk. Regeringen hänvisade till lagen (2007:459) om strukturfondpartnerskap angående frågan om vilket ansvar strukturfondspartnerskapen ska ha i förhållande till regionerna. I lagen framgår det att strukturfondpartnerskapen ska samråda med berörd region i fråga om projektets överensstämmelse med det regionala tillväxtarbetet i berörda län. Regeringen påpekade även att det inte heller finns något som hindrar att den arbetsordning som strukturfonden ska ha, enligt förordningen (2014:1383) om förvaltning av EU:s strukturfonder, innehåller information om hur prioriteringen bland ansökningarna ska göras. I fråga om motiveringar till strukturfondpartnerskapens yttranden hänvisade regeringen till samma förordning. Regeringen påpekade här att strukturfondspartnerskapens yttranden om prioritering ska innehålla motiveringar för varje enskild ansökan som har föredragits av den förvaltade myndigheten. Angående frågan om jäv menade regeringen att det i lagen (2007:459) om strukturfondspartnerskap framgår att bestämmelserna om jäv i förvaltningslagen (2017:900) ska tillämpas vid strukturfondspartnerskapens handläggning.

I och med skrivelsen betraktade regeringen granskningsrapporten som slutbehandlad.

Näringsutskottet välkomnade Riksrevisionens granskning. Utskottet menade att rapporten utgör ett viktigt underlag för riksdagen i beredningen av frågor om regionala strukturfondspartnerskap i synnerhet, men även om de regionala strukturfonderna och socialfonden i allmänhet. Utskottet konstaterade att Riksrevisionens bedömningar framhäver flertalet problem med de regionala strukturfondpartnerskapen. Mot denna bakgrund fanns det enligt utskottet anledning för riksdagen att lämna ett tilkännagivande till regeringen. Tillkännagivandet skulle uppmana regeringen att se över och förtydliga ansvarsfördelningen mellan de förvaltande myndigheterna, regionerna och strukturfondpartnerskapen. Därmed föreslog utskottet att riksdagen skulle tillstyrka motionerna om tillkännagivandet och lägga skrivelsen till handlingarna. Riksdagen biföll detta förslag.

Uppdaterad: 18 januari 2023

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?