Internationell samverkan
Riksrevisionen representerar Sverige internationellt när det gäller statlig revision. Vi samverkar med kollegor i andra länder och utbyter kunskap för att utveckla hur revision genomförs i världen.
Vi är med i olika internationella organisationer och grupper för att
- utveckla hur vi granskar
- utveckla våra organisationer och revisorernas kunskap
- delta i samtal om aktuella revisionsfrågor
- utbyta erfarenheter.
Vi utvecklar standarder för revision
På Riksrevisionen har vi valt att följa samma standarder för vår revision som revisionsmyndigheter i övriga världen. Standarderna är en uppsättning frivilliga regler som beskriver hur revisionen ska genomföras.
Vi utvecklar standarderna tillsammans med kollegor i hela världen i en organisation som heter International Organisation of Supreme Audit Institutions, (Intosai). Riksrevisionen är en engagerad medlem och driver på utvecklingen av standarderna.
Om Intosai
Riksrevisionen är en av närmare 200 medlemmar i organisationen International Organisation of Supreme Audit Institutions, Intosai. Intosai är uppdelad i sju regionala organisationer där Riksrevisionen är medlem i den europeiska organisationen, Eurosai.
Tillsammans förbättrar vi revisionen
Vi arbetar tillsammans med revisionsmyndigheter i Norden, Europa och övriga världen för att lära av varandra. Det kan handla om olika granskningsmetoder eller om hur man granskar aktuella teman. Det kan också handla om strategisk planering, kompetensutveckling, kommunikation, eller annat som förbättrar vår verksamhet.
Revisionsmyndigheter kan också hjälpa varandra genom att granska varandras verksamhet och arbete. Det innebär till exempel att Riksrevisionen kan be revisionsmyndigheter i andra länder att granska vår verksamhet. Vi har själva valt att bli granskade två gånger, 2013 och 2022. Det gav oss kunskap och tips på hur vi kan utvecklas. Riksrevisionen anlitas ofta av andra länders revisionsmyndigheter för att göra sådana granskningar.
Revisionens roll för ett bättre EU
Inom EU finns en grupp för medlemsländernas och Europeiska revisionsrättens riksrevisorer som kallas Kontaktkommittén. I den gruppen diskuterar riksrevisorerna aktuella EU-frågor och hur vi granskar användningen av EU:s ekonomiska medel.
Tillsammans kommer vi överens om hur vi ser på vissa frågor som handlar om revision inom EU. Kontaktkommittén stödjer också statliga revisionsmyndigheter i länder som kandiderar till att bli medlemmar av EU.
Vår granskning av hur vi använder medel från EU i Sverige
Riksrevisionen kan granska den svenska statens hantering av EU-medel. Vi gör det inom ramen för vår årliga revision av årsredovisningar för just de myndigheter som hanterar EU-medel. Vi kan även granska hur EU-medel används och hur Sverige genomfört EU:s beslut.
Om Europeiska revisionsrätten
Europeiska revisionsrätten är EU:s egen revisionsmyndighet. Den granskar hur EU-medel används och om regler följs. Alla EU:s medlemsländer har en ledamot i Europeiska revisionsrätten. Riksrevisionen har löpande kontakt med den svenska ledamoten och har även möjlighet att delta när granskningar genomförs i Sverige.
Vi granskar internationella organisationer
Riksrevisionen granskar även vissa internationella organisationer där Sverige är medlem.